Activiteiten Dag van de Wetenschap

RONDLEIDING | SPELLETJES | Q&A | LEZINGEN | VIDEO

Rondleiding

ZOO Science: Beleef een dagje ZOO en krijg een VIP-toer door een kenner

Bezoek de ZOO en laat je rondleiden door een ervaren expert. Krijg een inkijk in het ZOO Science-onderzoek in de dierentuin en ver buiten. Wist je dat er in Brazilië ZOO Science-wetenschappers goudkopleeuwaapjes helpen? In de ZOO zorgt een welzijnswetenschapper dat de dieren zich goed voelen. Ook gemengde verblijven verrijken hun leven. Verschillende dieren zijn echte ambassadeurs voor hun bedreigde soortgenoten in de natuur. Net als de gieren die hier een lans breken over de bedreigingen. De okapi vertelt het verhaal van hun internationaal stamboek en de koala van de klimaatopwarming. Luister je mee?

Rondleiding, beperkt aantal plaatsen
Doelgroep: vanaf 10 jaar
Duur: 60 minuten, van 10u30 tot 16u
Waar: Verplicht inschrijven aan de infodesk Verlatzaal, ZOO Antwerpen (ook voor ZOO-abonnees!)
Prijs: gratis rondleiding (ZOO-toegang is betalend, voordeeltarief van € 15,00 pp aan infodesk met polsbandje Dag van de Wetenschap)

Spelletjes

ZOO Science: Wat gaat er om in het brein van bonobo’s? Luister je mee naar hun ogen?

Bonobo’s zijn mensapen en lijken ontzettend hard op mensen. Ons DNA is zelfs tot 98,7% hetzelfde! Maar wat denken ze eigenlijk? Zijn ze ook blij, boos, verdrietig, angstig of verbaasd? Hebben ze emoties net als wij? De bonobo’s kunnen het ons zelf niet vertellen, maar onze ZOO Science-wetenschappers bedenken manieren om het toch te weten te komen. Zo laten ze de ogen van de bonobo’s spreken dankzij een eye-tracking techniek. Met de computer volgen we de bewegingen van de ogen van de bonobo’s, en die vertellen ons veel! Wil je het, als mens, ook eens proberen? Onze wetenschappers lezen woordeloos je gedachten. Je bent gewaarschuwd!

Spel
Doelgroep: vanaf 6 jaar
Duur: doorlopend, 10 min
Waar: Marmeren Zaal, ZOO Antwerpen

ZOO Science: Puzzelen en peuteren maakt blije apen. Heb jij dezelfde handige skills?

Kan jij beter puzzelen dan een gorilla? Zelfs met een hongertje? Lukt het je om een lekkernij vrij te spelen met takken of een twijgje? Ook in de natuur doen mensapen moeite om hun eten te bemachtigen. Ze moeten zoeken, klimmen, peuteren, ruiken… en daar zijn ze vaak lang mee bezig. Dit natuurlijk gedrag zien de ZOO Science-wetenschappers graag in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, want dan voelen de dieren zich nog beter in hun vel. Ook de chimpansees houden van spelletjes. Ze denken graag na en kiezen voor uitdagingen. Herken je dat? Weg met de verveling, welkom aan de verrijking en de challenges! Nu dagen wij je uit: probeer de puzzelbox of maak een speelse snack enrichment voor de slimme chimpansees.

Spel en knutselopdracht
Doelgroep: vanaf 6 jaar
Duur: doorlopend, 10 min
Waar: Marmeren Zaal, ZOO Antwerpen

ZOO Science: Ben jij een okapi-matchmaker? Zoek de ideale vrouw voor okapiman Epulu!

ZOO Antwerpen houdt het stamboek bij voor alle okapi’s in de wereld. Het is een dik boek vol namen en datums, een beetje zoals de stamboom van je ganse familie, nonkels en tantes en verre neven en nichten erbij. Wist je dat de ZOO voor alle Europese zoos bepaalt welke okapiman er met welk vrouwtje mag paren en voor okapi’tjes mag zorgen? Dat is het kweekprogramma. De dieren moeten de juiste genen hebben en daar zorgen de ZOO Science-wetenschappers voor. Met labo-onderzoek kijken ze welke combi’s kloppen. Gelukkig bestaat er zo’n plan om okapi’s te kweken in zoos, want er leven er nog maar 10 000 in Afrika. In nood kunnen we in de toekomst dieren terug naar Congo brengen. Oefen jij alvast mee als okapi-matchmaker? Zoek je de ideale vrouw voor Epulu?

Spel
Doelgroep: vanaf 8 jaar
Duur: doorlopend, 15 minuten
Waar: Marmeren Zaal, ZOO Antwerpen

ZOO Science: Uit meststalen werd DNA gehaald. Match jij het DNA bij de juiste diersoort?

Wij hebben allemaal uniek DNA, de basis van ons zijn. Wetenschappers tekenen dat uit als een krullende streng, een draaiend trapje. Daardoor konden we uitgroeien van ééncellig eitje tot mens. Van onze ouders erfden we dat pakketje genetisch materiaal. Heb je bruine ogen of zwart haar net als je moeder of hetzelfde muzikale talent als je vader? Ben je linkshandig zoals je opa? Ook dieren hebben eigen DNA. ZOO Science-wetenschappers halen dat in het labo uit meststalen. Zo kunnen ze de diersoort en ouders bepalen, en zelfs de ganse stamboom. Is dat een steppezebra of een grévyzebra? Wat maakt elk individu uniek? Speel het DNA-spel en help ons om DNA-strengen juist te matchen.

Spel
Doelgroep: vanaf 8 jaar
Duur: doorlopend, 10 minuten
Waar: Marmeren Zaal, ZOO Antwerpen

ZOO Science: Help jij de goudkopleeuwaapjes in Brazilië te overleven?

In ZOO Planckendael springen de goudkopleeuwaapjes van boom tot boom. Deze dieren groeien op in een veilige omgeving, maar wat met hun soortgenoten in het Braziliaanse regenwoud? Het bos wordt gekapt, de steden vergroten en er loopt zelfs een snelweg door het woud. Groepjes klauwaapjes geraken niet meer bij andere families in andere bossen. Het klimaat verandert… Zoveel om rekening mee te houden. En dat doen onze ZOO Science-wetenschappers die hen ter plaatse helpen overleven. Kruip je mee in de huid van een goudkopleeuwaapje? Ontdek in het groepsspel hoe belangrijk het is om het kustregenwoud en de goudkopleeuwaapjes te beschermen. Wist je dat hun kakjes vol zaadjes zitten en dat ze met het droppen van hun zaadpakketjes zo het regenwoud helpen?

Spel
Doelgroep: vanaf 10 jaar
Duur: 20 minuten, aanvang elk half uur tussen 10u en 17u, Inschrijven ter plaatse
Waar: Galapagos Room, ZOO Antwerpen

ZOO Science: Bekijk de beelden van de wildcamera’s. Welke dieren spot jij?

Onze ZOO Science-wetenschappers gebruiken wildcamera’s in de regenwouden van Zuid-Kameroen en Congo om te onderzoeken welke dieren er leven. In de videobeelden passeren er vele vreemde gasten op zoek naar eten of soortgenoten, of gewoon tijdens een wandelingetje. De wildcamera’s filmden ze allemaal. Bekijk de beelden eens als een échte ZOO Science-wetenschapper. Welke diersoorten heb jij gespot? Wat doen ze? Observeer, registreer en determineer!

Spel
Doelgroep: vanaf 6 jaar
Duur: 5 minuten
Waar: Atrium, ZOO Antwerpen

Q&A

ZOO Science: Stel jouw vraag aan de ZOO-dierenarts of de bonobo-expert.

Dierenarts Jonas is de kersverse, nieuwe dierenarts voor alle dieren in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Maar dieren kunnen niet praten. Hoe ontdek je dan bij een ziek dier wat er aan de hand is? Hoe help je gevaarlijke dieren zoals leeuwen of beren? Kan je dieren een gips geven? 


Dierenarts Francis was 24 jaar dé dokter voor 7 000 dieren in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, van grote olifant tot piepkleine gestreepte grasmuis. Hij vertelt graag over zijn ervaringen want dieren zijn geen gemakkelijke patiënten. Hoe ga je te werk? Hoe help je zieke giraffen of zebra’s? 


ZOO Science-wetenschapper Jonas is dé bonobo-expert van ZOO Planckendael. Je kent hem waarschijnlijk van de wedstrijd ZOO Science Jongste Wetenschapper. Hij bestudeert de bonobo’s uuuuuurenlang. Wat doen ze? Zijn er BFF’s? Plagen ze elkaar? Werken ze samen? Jonas traint de bonobo’s ook en laat ze testen op de computer doen. Zo komt hij heel veel over hen te weten.

Ben je nieuwsgierig naar de antwoord op deze vragen of heb je zelf ook een interessante vraag? Kom dan langs en stel hen jouw vragen.

Q&A
Doelgroep: tot 12 jaar
Duur: 30 minuten
Waar: Okapi Room 3, ZOO Antwerpen

Lezingen

ZOO Science: Het labo als escaperoom: codes kraken om diersoorten te redden

De natuur kent nog vele geheimen. Maar sommige geheimen decoderen de ZOO Science-wetenschappers in het labo. Aan de basis liggen vier karakters: A,G, C en T. Twee keer zoveel als de eentjes en nullen van de digitale code maar toch een hoop mindere dan ons alfabet. Sla je mee het vierletterboek van bedreigde diersoorten open? We ontcijferen enkele hoofdstukken, waaronder dat van de geliefde monniksgieren, en zoeken samen hoe we deze gekraakte codes kunnen gebruiken om diersoorten te redden.

Lezing Philippe Helsen
Doelgroep: vanaf 12 jaar
Duur: 30 minuten
Waar: Darwin Zaal, ZOO Antwerpen

ZOO Science: Ons apenbrein en de 2% verschil tussen mens en mensaap

Ons DNA stemt voor 98% overeen met dat van onze nauwst verwante diersoorten: de bonobo’s en de chimpansees. Maar waarom zijn we dan toch zo verschillend? Mensen zijn in vergelijking tot mensapen supersociaal en bijzonder goed in samenwerken. ZOO Science-wetenschapper Nicky Staes onderzoekt de evolutionaire basis van deze verschillen door te focussen op de resterende 2%: ze ontrafelt de complexe puzzel van DNA, hormonen, hersenen en gedrag. Benieuwd naar je apenbrein?

Lezing Nicky Staes
Doelgroep: vanaf 12 jaar
Duur: 30 minuten
Waar: Darwin Zaal, ZOO Antwerpen

Video

ZOO Science: Stap met beide voeten in het moeras van Natuurreservaat De Zegge.

Als ZOO Science-wetenschapper sta je in het natuurreservaat De Zegge in Geel soms letterlijk met je voeten in de modder. Wist je dat ZOO Antwerpen meer dan 70 jaar geleden dit allerallereerste natuurreservaat van België kocht? De Zegge is een uitzonderlijk veengebied, een enorm moeras in het overstromingsgebied van de Kleine Nete en we doen er alles aan om dit te bewaren. Veen houdt koolstof vast, belangrijk tegen klimaatopwarming. Dit prachtig lappendeken van vennen, vijvers, moerassen, rietvelden, weilanden, heide en moerasbos heeft unieke bewoners, inclusief een team van passionele medewerkers mét een ZOO Science-wetenschapper erbij. Maak uitgebreid kennis.

Video
Doelgroep: vanaf 6 jaar
Duur: doorlopend
Waar: Marmeren Zaal, ZOO Antwerpen