Jonas Torfs

Onderzoeksthema's

  • Primatologie
  • Microbiologie
  • Dierlijk gedrag/ethologie

Verantwoordelijkheden 

Als doctoraatsstudent bij de onderzoeksgroep Gedragsecologie & Ecofysiologie (BECO) bij de Universiteit van Antwerpen (UA) en het Center for Research and Conservation (CRC) van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael bestudeer ik het darmmicrobioom bij bonobo’s. Dat is de verzamelnaam voor de bacteriën in de darm, en hoe kenmerken hiervan gelinkt zijn met gezondheid en gedrag. 

Onderzoeksinteresses

Het darmmicrobioom speelt een belangrijke rol in de regulatie van de gezondheid van zowel mens als dier, en recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat darmbacteriën ook het gedrag van hun gastheer kunnen sturen. Andersom zal het sociaal gedrag van een dier ook bepalen welke bacteriën hij met zich meedraagt, doordat dieren rechtstreeks bacteriën zullen uitwisselen met groepsgenoten via sociaal contact. Deze bidirectionele verbinding tussen gedrag en het darmmicrobioom noemt men de 'darm-brein as'. Veel onderzoek naar dit fenomeen werd tot nu toe uitgevoerd op muizen in het labo, die slechts beperkt sociaal gedrag vertonen. Daarom bestudeer ik hoe deze as in elkaar zit bij bonobo’s, een diersoort met een bijzonder sociaal leefpatroon. Bovendien is er slechts weinig geweten over het darmmicrobioom van de bonobo. Dus, enerzijds onderzoek ik hoe het darmmicrobioom van de bonobo gestructureerd is, bijvoorbeeld volgens leeftijd, geslacht, en gezondheid, en anderzijds observeer ik hun sociaal gedrag, om dit vervolgens te linken aan de samenstelling van hun darmmicrobioom. Voor het verzamelen van al deze data werk ik nauw samen met verschillende Europese dierentuinen die bonobo’s houden, en voor de microbiële analyses werk ik samen met het RaesLab (VIB-KU Leuven Centre for Microbiology). 

Beknopte biografie 

Alle aspecten van de levende wereld hebben me altijd gefascineerd. De keuze was voor mij dan ook snel gemaakt om biologie te gaan studeren. Ik heb mijn bachelor Biologie en master Evolutie- en Gedragsbiologie aan de Universiteit van Antwerpen afgerond. Tijdens mijn opleiding heb ik met een grote verscheidenheid aan diersoorten kunnen werken, waaronder heremietkreeften, vervetapen, kanaries, pimpelmezen, en hagedissen. Hierbij onderzocht ik zeer uiteenlopende onderwerpen, gaande van cognitie naar reproductief succes en agressief gedrag. Voor mijn masterthesis onderzocht ik sociale tolerantie tijdens een voedselexperiment bij chimpansees en bonobo’s, waarbij ik mijn eerste ervaring opdeed in het observeren van bonobo’s en het analyseren van sociaal gedrag. Deze ervaring kan ik nu inzetten tijdens mijn doctoraatsonderzoek.