Dieren & wetenschap

Hoe begon het? Hoe begon het?

Hoe begon het?

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. Beoefend en toegepast in onze parken, in onze buitenlandse onderzoeksstations én in ons zoölogisch onderzoekscentrum. Dat centrum groeide sinds de officiële start in 2000 uit tot één van de meest vooruitstrevende wereldwijd.

Lees meer

Onderzoekdisciplines Onderzoekdisciplines

Onderzoekdisciplines

Onze wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met hun expertise werken we samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

Ontdek onze verhalen

Wie zit er achter? Wie zit er achter?

Wie zit er achter?

Dag in, dag uit, beoefenen we wetenschap in onze parken. Hoofdzakelijk anoniem en achter de schermen. Wie zijn we? Wat doen we? En waarom zijn we gebeten door zoölogisch onderzoek? Waarom is wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in onze dierentuin, en bij uitbreiding in de natuur, belangrijk?

Ontmoet ons team

Komende evenementen

Jaarlijks ZOO Science Symposium

Gorilla Room ZOO Antwerpen Hosted by Centre for Research and Conservation (CRC) van ZOO Antwerpen

Tijdens dit symposium geven we een overzicht van lopende onderzoeksprojecten waarbij het CRC betrokken is.

Verhalen

Geen ruzie bij de buren

Dieren worden uitgewisseld tussen dierentuinen. Daar gaat een heel denkproces aan vooraf. Er wordt onder meer rekening gehouden met genetica, geslacht, leeftijd en karakter. Introducties in nieuwe groepen gebeuren op het ritme van het dier.

Lees meer

Halt aan herpes

ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael startten een nieuwe wetenschappelijke zoektocht naar een vaccin tegen olifantenherpes aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast zoeken onze wetenschappers in ons eigen labo naar symptomen die het virus triggeren.

Lees meer
Lees alle verhalen