Dieren & wetenschap

Hoe begon het? Hoe begon het?

Hoe begon het?

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. Beoefend en toegepast in onze parken, in onze buitenlandse onderzoeksstations én in ons zoölogisch onderzoekscentrum. Dat centrum groeide sinds de officiële start in 2000 uit tot één van de meest vooruitstrevende wereldwijd.

Lees meer

Onderzoekdisciplines Onderzoekdisciplines

Onderzoekdisciplines

Onze wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met hun expertise werken we samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

Ontdek onze verhalen

Wie zit er achter? Wie zit er achter?

Wie zit er achter?

Dag in, dag uit, beoefenen we wetenschap in onze parken. Hoofdzakelijk anoniem en achter de schermen. Wie zijn we? Wat doen we? En waarom zijn we gebeten door zoölogisch onderzoek? Waarom is wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in onze dierentuin, en bij uitbreiding in de natuur, belangrijk?

Ontmoet ons team

Komende evenementen

Jaarlijks congres van EAZA

Bioparc Valencia, Spanje Hosted by European Association of Zoos and Aquaria (EAZA)

Het jaarlijkse congres van EAZA is de grootste jaarlijkse bijeenkomst van dierentuinen en aquaria in Europa. Meer dan 600 afgevaardigden komen vier dagen lang bij elkaar voor besprekingen, samenwerkingen en netwerkmogelijkheden.

Wildlife Research and Conservation Conference 2019

Het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) Hosted by EAZA / Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) / WWF Duitsland

Tijdens WRC2019 kunnen experts uit verschillende disciplines van de natuurwetenschappen van gedachtegoed wisselen. Daarnaast worden er ook praktische sessies en workshops georganiseerd.

Verhalen

Dierenwelzijn als wetenschap

Dierenwelzijn dragen we hoog in het vaandel. Daarom hebben we onze eigen dierenwelzijnswetenschapper in huis. Zij voert multidisciplinair en multi-institutioneel onderzoek uit, zodat we dierenwelzijn beter begrijpen en er beter naar kunnen handelen.

Lees meer

Monniksgieren plots met vieren

Voor het eerst adopteerde een koppel monniksgieren tegelijkertijd twee jongen. Bovendien slaagden wetenschappers van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael erin om DNA te analyseren uit opgedroogde bloedvaatjes van een uitgekipt ei van een monniksgier.

Lees meer
Lees alle verhalen