Dieren & wetenschap

Hoe begon het? Hoe begon het?

Hoe begon het?

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. Beoefend en toegepast in onze parken, in onze buitenlandse onderzoeksstations én in ons zoölogisch onderzoekscentrum. Dat centrum groeide sinds de officiële start in 2000 uit tot één van de meest vooruitstrevende wereldwijd.

Lees meer

Onderzoekdisciplines Onderzoekdisciplines

Onderzoekdisciplines

Onze wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met hun expertise werken we samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

Ontdek onze verhalen

Wie zit er achter? Wie zit er achter?

Wie zit er achter?

Dag in, dag uit, beoefenen we wetenschap in onze parken. Hoofdzakelijk anoniem en achter de schermen. Wie zijn we? Wat doen we? En waarom zijn we gebeten door zoölogisch onderzoek? Waarom is wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in onze dierentuin, en bij uitbreiding in de natuur, belangrijk?

Ontmoet ons team

Komende evenementen

Cursus Conservatiegenetica (wekelijks - dinsdagnamiddag)

ZOO Antwerpen Hosted by ZOO Antwerpen i.s.m. Universiteit Antwerpen

Deze cursus is onderdeel van de Master Biologie in Antwerpen, afstudeerrichting biodiversiteit, behoud en herstel. Meer informatie over de lessen zal verschijnen op BlackBoard begin 2019.

EAZA Elephant TAG Mid-year meeting

Diergaarde Blijdorp Hosted by Thomas Kölpin / EAZA Elephant TAG

De EAZA Elephant Taxon Advisory Group (TAG) bestaat uit een twintigtal experts uit de Europese dierentuingemeenschap. Sander Hofman vertegenwoordigd ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael in deze werkgroep.

Verhalen

Mee in de bres voor het klimaat

Samen met het VITO starten we een onderzoek naar de gevolgen van klimaatsverandering op biodiversiteit. We ontwikkelen nieuwe tools en verzamelen klimaatgegevens om de impact op goudkopleeuwapen in Brazilië te bestuderen.

Lees meer

Groen blaadje voor gorilla’s

Voedzaam wintergroen vinden voor onze dieren, is niet evident. Daarom onderzoeken we bij de gorilla’s, samen met Odisee Hogeschool, of bij het zogenaamde ‘inkuilen’ van wilgenblaadjes meer voedingstoffen worden behouden dan bij huidige alternatieven.

Lees meer
Lees alle verhalen