Dieren & wetenschap

Hoe begon het? Hoe begon het?

Hoe begon het?

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. Beoefend en toegepast in onze parken, in onze buitenlandse onderzoeksstations én in ons zoölogisch onderzoekscentrum. Dat centrum groeide sinds de officiële start in 2000 uit tot één van de meest vooruitstrevende wereldwijd.

Lees meer

Onderzoekdisciplines Onderzoekdisciplines

Onderzoekdisciplines

Onze wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met hun expertise werken we samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

Ontdek onze verhalen

Wie zit er achter? Wie zit er achter?

Wie zit er achter?

Dag in, dag uit, beoefenen we wetenschap in onze parken. Hoofdzakelijk anoniem en achter de schermen. Wie zijn we? Wat doen we? En waarom zijn we gebeten door zoölogisch onderzoek? Waarom is wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in onze dierentuin, en bij uitbreiding in de natuur, belangrijk?

Ontmoet ons team

Komende evenementen

Wildlife Research and Conservation Conference 2019

Het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) Hosted by EAZA / Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW) / WWF Duitsland

Tijdens WRC2019 kunnen experts uit verschillende disciplines van de natuurwetenschappen van gedachtegoed wisselen. Daarnaast worden er ook praktische sessies en workshops georganiseerd.

Europese gierenconferentie

Algarve, Portugal

Van 1-4 oktober 2019 volgen wetenschappers, natuurbeschermers en het publiek een internationaal congres over het nieuwste onderzoek en de laatste ontwikkelingen rond het behoud van gieren in Europa en daarbuiten.

Verhalen

Zie ze vliegen, onze monniksgieren

Twee monniksgieren uit ZOO Planckendael zijn in de zomer van 2019 in Bulgarije losgelaten in de natuur. De dieren zijn erg bedreigd. Met de herintroducties proberen we de populatie in heel Zuid-Europa te herstellen, wat aardig lukt tot hiertoe.

Lees meer

Bonobo's versus mens

Doorgedreven onderzoek bij bonobo’s kan ons veel leren over de mens. Wetenschappers in ZOO Planckendael proberen momenteel samenwerking tussen bonobo’s te ontrafelen en ook hoe emoties hun beslissingen kunnen beïnvloeden.

Lees meer
Lees alle verhalen