Dieren & wetenschap

Hoe begon het? Hoe begon het?

Hoe begon het?

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. Beoefend en toegepast in onze parken, in onze buitenlandse onderzoeksstations én in ons zoölogisch onderzoekscentrum. Dat centrum groeide sinds de jaren tachtig uit tot één van de meest vooruitstrevende wereldwijd.

Onderzoekdisciplines Onderzoekdisciplines

Onderzoekdisciplines

Onze wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met hun expertise werken we samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

Wie zit er achter? Wie zit er achter?

Wie zit er achter?

Dag in, dag uit, beoefenen we wetenschap in onze parken. Hoofdzakelijk anoniem en achter de schermen. Wie zijn we? Wat doen we? En waarom zijn we gebeten door zoölogisch onderzoek? Waarom is wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in onze dierentuin, en bij uitbreiding in de natuur, belangrijk?

Verhalen

Wilde aap in de pot

De jacht op bushmeat in Afrika is een groot probleem. Met ons Projet Grands Singes in Kameroen combineren we wetenschappelijk onderzoek met de sensibilisering van de lokale bevolking. We bieden hen alternatieven voor het jagen op bedreigde wouddieren.

Lees meer

Mag ik een haartje van je?

In Brazilië verzamelen we haren van goudkopleeuwaapjes om te weten hoe ze genetisch veranderen. Door bomenkap raken ze geïsoleerd en wisselen ze sommige genen niet uit. Om aapjes er niet meer te vangen, testen we hier een systeem met een kleefroller.

Lees meer
Lees alle verhalen