Dieren & wetenschap

Hoe begon het? Hoe begon het?

Hoe begon het?

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. Beoefend en toegepast in onze parken, in onze buitenlandse onderzoeksstations én in ons zoölogisch onderzoekscentrum. Dat centrum groeide sinds de officiële start in 2000 uit tot één van de meest vooruitstrevende wereldwijd.

Lees meer

Onderzoekdisciplines Onderzoekdisciplines

Onderzoekdisciplines

Onze wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met hun expertise werken we samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

Ontdek onze verhalen

Wie zit er achter? Wie zit er achter?

Wie zit er achter?

Dag in, dag uit, beoefenen we wetenschap in onze parken. Hoofdzakelijk anoniem en achter de schermen. Wie zijn we? Wat doen we? En waarom zijn we gebeten door zoölogisch onderzoek? Waarom is wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in onze dierentuin, en bij uitbreiding in de natuur, belangrijk?

Ontmoet ons team

Komende evenementen

CPSG Facilitating Species Conservation Planning Workshop

ZOO Antwerpen Hosted by Zjef Pereboom / IUCN Conservation Planning Specialist Group (CPGS)

Het laten voortbestaan van bedreigde diersoorten is een zware uitdaging. Deze workshop zet in op het aanleren van skills om samen te werken met verschillende stakeholders en om te gaan met moeilijke situaties en problemen die hier deel van uitmaken.

Monotreme & Marsupial TAG mid-year meeting

Sóstó Zoo, Hongarije Hosted by EAZA

De EAZA Monotreme & Marsupial Taxon Advisory Group (TAG) mid-year meeting is een werkgroep van experten uit de Europese dierentuingemeenschap die zich over eierleggende zoogdieren en buideldieren ontfermt. Matthias Papies vertegenwoordigt ZOO Antwerpen en

Verhalen

Het leven door een roze bril

Pinguïns, en andere vogels, zien anders dan wij. Door speciale lampen te installeren, zien de geslachtsrijpe dieren in ZOO Antwerpen voortaan paarsachtige vlakken op de snavel. Het effect moet koppels beter matchen en het kweeksucces stimuleren.

Lees meer

Mee in de bres voor het klimaat

Samen met het VITO starten we een onderzoek naar de gevolgen van klimaatsverandering op biodiversiteit. We ontwikkelen nieuwe tools en verzamelen klimaatgegevens om de impact op goudkopleeuwapen in Brazilië te bestuderen.

Lees meer
Lees alle verhalen