Dieren & wetenschap

Hoe begon het? Hoe begon het?

Hoe begon het?

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. Beoefend en toegepast in onze parken, in onze buitenlandse onderzoeksstations én in ons zoölogisch onderzoekscentrum. Dat centrum groeide sinds de jaren tachtig uit tot één van de meest vooruitstrevende wereldwijd.

Onderzoekdisciplines Onderzoekdisciplines

Onderzoekdisciplines

Onze wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met hun expertise werken we samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

Wie zit er achter? Wie zit er achter?

Wie zit er achter?

Dag in, dag uit, beoefenen we wetenschap in onze parken. Hoofdzakelijk anoniem en achter de schermen. Wie zijn we? Wat doen we? En waarom zijn we gebeten door zoölogisch onderzoek? Waarom is wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in onze dierentuin, en bij uitbreiding in de natuur, belangrijk?

Verhalen

Een tweede leven voor Dana

Wetenschap, natuur en educatie zijn de drie grote pijlers die onze stichters al voor ogen hadden. Het skelet van een overleden giraf wordt in dat kader opnieuw samengesteld op de Universiteit Antwerpen. Zodat studenten er zelf mee aan de slag kunnen.

Lees meer

Het venijn zit in de staart

Onder meer de handel in de staart van de kordofangiraf in Congo maakt hem kritiek bedreigd op de rode lijst van IUCN. De ondersoort bereikt daarom een extreem hoog dreigingsniveau. Wereldwijd zijn er nog zo’n 1.900 dieren.

Lees meer
Lees alle verhalen