Verhalen

  1. Wereldwijd delen: kennisdatabank maakt het verschil

    Wereldwijd delen: kennisdatabank maakt het verschil

    ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen spelen een belangrijke rol in het creëren van 's werelds grootste en meest uitgebreide kennisdatabank, die informatie over meer dan 22.000 diersoorten bevat. Als leden van de wereldwijde non-profitorganisatie Species360 zetten beide Belgische dierentuinen zich dagelijks in om informatie te delen over de individuele dieren en groepen in hun zoos. Ze registreren inzichten over de dieren levensomstandigheden via het Species360 Zoological Information Management System.

    Lees meer
  2. Moraal- of koraalridders? In de bres voor het kwetsbare koraal

    Moraal- of koraalridders? In de bres voor het kwetsbare koraal

    De duikers in het rifaquarium van ZOO Antwerpen helpen het evenwicht in het kunstmatige koraalrif te bewaren. Net als in de natuur is dit een fragiel ecosysteem dat afhankelijk is van de lichtsterkte en de waterkwaliteit. De temperatuur, de zuurtegraad, het zoutgehalte, het fosfaatgehalte, de stroming van het water… worden dan ook constant gemonitord. De verzorgers werken zelfvoorzienend en houden de koraalkolonie in stand met eigen kweek. De moraal van het verhaal? Koester het koraal!

    Lees meer
  3. Wortels zuiveren De Zegge

    Wortels zuiveren De Zegge

    Het oudste natuurreservaat van Vlaanderen, De Zegge in Geel, installeert een eigen plantaardig “waterzuiveringsstation”. “In tijden van droogte moet het laagveengebied water van buitenaf binnenloodsen om haar gronden nat genoeg te kunnen houden voor haar bodemorganismen, flora en natuurlijke ecosysteemfuncties zoals CO2-captatie. Dankzij de helofytenfilter kunnen we de waterkwaliteit verhogen en de situatie in De Zegge verbeteren”, zegt coördinator Toon Deswert.

    Lees meer
  4. Broeikasgassen in balans? De Zegge als opslagplaats

    Broeikasgassen in balans? De Zegge als opslagplaats

    In het natuurreservaat De Zegge in Geel doet ZOO Antwerpen onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide en methaangas. “De Zegge is niet alleen het oudste natuurreservaat van Vlaanderen, het is ook een plek waar nog veel levend veen te vinden is in de bodem. Een veengebied is de perfecte – actieve en passieve – opslagplaats voor CO2. Het is dus cruciaal om het te behouden én te weten wat haar impact is op de uitstoot van broeikasgassen”, legt wetenschapper Willem-Jan Emsens uit.

    Lees meer
  5. Binnenkijken bij de dierenkeuken: voedingszorg voor een gezond dierenleven

    Binnenkijken bij de dierenkeuken: voedingszorg voor een gezond dierenleven

    Gezonde voeding is enorm belangrijk voor zowel mens als dier. Voedingsdeskundigen en specialisten vergaren steeds meer kennis over voeding en de effecten ervan op ons lichaam. In de afgelopen decennia groeide het besef onder onze wetenschappers dat de voeding van de dieren niet alleen moet voorzien in de behoeften van het dier, maar ook hun natuurlijke gedrag best kan stimuleren.

    Lees meer
  6. Streepje voor: poster over okapi’s valt in de prijzen

    Streepje voor: poster over okapi’s valt in de prijzen

    Onze wetenschappers mogen fier zijn: op het ‘Wildlife Research and Conservation Congres 2023’ in Berlijn werd hun onderzoekswerk bekroond. De onderbouwde infografiek van masterstudent João Pedro Meireles over agressief gedrag van mannelijke okapi’s tijdens paarintroducties won de eerste prijs in de postercompetitie. Hij zet daarmee op een visueel aantrekkelijke manier de expertise van ZOO Antwerpen in de kijker, die het onderzoek uit de poster begeleidde.

    Lees meer
  7. Krasse knieoperatie zorgt voor wereldprimeur

    Krasse knieoperatie zorgt voor wereldprimeur

    De kleinste okapi uit ZOO Antwerpen zet na een operatie aan de knieën opnieuw zijn beste beentjes voor. Een absolute wereldprimeur, want de chirurgische methode werd nooit eerder bij een okapi uitgevoerd. Het dier kampte sinds zijn geboorte met knieproblemen die op lange termijn een negatieve invloed zouden hebben op zijn mobiliteit en algehele levenskwaliteit. Dankzij de ingreep zet de jongste telg uit de okapigroep nu voorzichtige stapjes richting een soepele toekomst.

    Lees meer
  8. De volière die luistert: recalltraining groot succes

    De volière die luistert: recalltraining groot succes

    Het vogelverblijf van de toekomst. Dat staat in het hart van Stad Antwerpen, aan de rand van de Antwerpse dierentuin. “In onze Savannevolière mogen onze 23 vogelsoorten vrij rondvliegen, omdat wij hen getraind hebben om soort per soort tot bij ons te komen”, legt curator Vogels en coördinator Dierenzorg Jan Dams uit. Door maandenlange trainingen en verschillende jaren aan expertise herkent elke diersoort nu een specifiek signaal dat hen hun vleugels doet openslaan en bij hun verzorgers doet landen.

    Lees meer
  9. ZOO Science Jongste Wetenschapper 2023: de onderzoekers van morgen

    ZOO Science Jongste Wetenschapper 2023: de onderzoekers van morgen

    De ZOO Science Jongste Wetenschapper vinden. Dat was het doel van de zoektocht die de onderzoekers van ZOO Science begin dit jaar startten. Scholen, jongerengroepen, familie van ZOO-bezoekers: op alle mogelijke plekken schreven we jongeren aan. Kennen zij of zijn zij misschien de wetenschappers van morgen? Na maar liefst 102 inzendingen tot in de puntjes te hebben bekeken, waren onze eigen wetenschappers helemaal onder de indruk: dit zijn de drie winnaars van 2023. Of ook wel: de onderzoekers van morgen.

    Lees meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. Volgende