KIM VERMEULEN

ONDERZOEKSTHEMA’S

  • Primatologie
  • Diergedrag
  • Darmmicrobioom
  • Virologie

VERANTWOORDELIJKHEDEN

Ik ben als PhD student aangesloten bij de Laboratory of Viral Metagenomics van het Rega Instituut KU Leuven en het Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation (CRC) binnen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Voor mijn doctoraat doe ik onderzoek naar het darmviroom, de verzamelnaam voor de virussen die in de darm zitten, van bonobo’s in dierentuinen en in het wild.

ONDERZOEKSINTERESSES

Er zit een enorme hoeveelheid virussen in onze darmen. Hoewel virussen over het algemeen niet zo’n goede reputatie hebben, zijn ze niet allemaal per definitie schadelijk. In de darmen zitten bijvoorbeeld voornamelijk bacteriofagen, virussen die bacteriën infecteren die ook in onze darmen verblijven. Het darmviroom speelt op deze manier een belangrijke, en soms ook positieve, rol in het reguleren van onze gezondheid en ons welzijn. De samenstelling van het menselijk darmviroom is zeer individueel specifiek en blijft relatief stabiel in de loop van de tijd. Onze kennis over welke factoren deze individuele variatie en stabiliteit bepalen is echter nog beperkt. Het doel van mijn doctoraatsonderzoek is om deze factoren te identificeren in één van onze nauwste verwanten: de bonobo’s. Ik zal de samenstelling van het darmviroom van de apen proberen te koppelen aan verschillende factoren, zoals hun dieet, sociale interacties, familiebanden, geslacht, leeftijd en gezondheid. Hiervoor zal ik stoelgangstalen analyseren die al beschikbaar zijn voor bonobo’s in Europese dierentuinen en zelf monsters verzamelen van twee wilde bonobogroepen in de Democratische Republiek Congo.

BEKNOPTE BIOGRAFIE

Ik heb een bachelor in Biologie en een master in Environmental Biology, beide behaald aan de Universiteit Utrecht in Nederland. Tijdens mijn eerste masterstage bestudeerde ik het welzijn van een groep chimpansees in een Nederlandse dierentuin. Ik raakte enorm gefascineerd door de dieren en besloot ik dat ik meer onderzoek wilde doen naar mensapen. Voor mijn twee stage deed ik onderzoek naar verschillen in sociale tolerantie tussen chimpansees en bonobo’s in dierentuinen, hier bij het CRC. De volgende stap was om mensapen in het wild te observeren. Na het afronden van mijn studie heb ik een jaar gewerkt als onderzoeksassistent bij het Taï Chimpanzee Project in Ivoorkust, waar ik heb me specifiek heb gericht op de relatie tussen moeder en kind, en hoe jonge chimpansees leren van hun groepsleden. Deze ervaring met zowel mensapen in het wild als in dierentuinen kan ik nu gebruiken tijdens mijn promotieonderzoek.

PUBLICATIES

Staes, N., Vermeulen, K., Van Leeuwen, E. J., Verspeek, J., Torfs, J. R., Eens, M., & Stevens, J. M. (2022). Drivers of dyadic cofeeding tolerance in Pan: a composite measure approach. Biology, 11(5), 713.

Zie ook ResearchGate