Mbohli Donald Khan

Onderzoeksthema's

Socio-economie; de impact van dierenbescherming

Verantwoordelijkheden

Ik ben coördinator voor alle activiteiten van het 'Projet Grands Singes' (PGS) in Kameroen, waaronder de ontvangst van nationale en internationale studenten, de organisatie van hun taken op de verschillende sites en ik zorg voor ieders succes en veiligheid. Net als voor de ontvangst van bezoekers en medewerkers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael en hun partners, en daarnaast voor de organisatie van hun werkzaamheden. Ik implementeer conservatie- en ontwikkelingsactiviteiten van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael en hun partners en zorg zo mee voor hun succes en goede samenwerking. Ik ben de vertegenwoordiger van PGS op nationale activiteiten, vergaderingen en workshops die de Kameroense overheid organiseert (zoals het Dja Actors forum), samen met andere nationale en internationale partners. Ik sta in voor het personeelsbeheer en de installaties van PGS in Yaoundé en op de overige sites waar activiteiten plaatsvinden. Ik rapporteer aan de projectleider en werk mee aan de logistieke opzet en planning van het onderzoek, met name op het terrein. Ik zie toe op het verzamelen van data in dorpen. Onder meer door enquêtes bij huishoudens en gegevens over de afname van bushmeat, enzovoort. In Yaoundé beheer ik ook de databank van PGS.

Overige activiteiten

Technisch adviseur bij Apas (Ape Assistance in Kameroen), een opleidingsinstituut voor land- en bosbouw.

Onderzoeksinteresses

Socio-economie en de impact van interventies op het vlak van conservatie en ontwikkeling op lokale gemeenschappen.

Beknopte biografie

In 2005 behaalde ik de graad van bachelor in de Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Buea (Kameroen). In 2006 startte ik voor PGS te werken als ontwikkelingscoördinator, voornamelijk voor de coördinatie van conservatie- en ontwikkelingsactiviteiten op het terrein. Ondertussen had ik me ingeschreven voor een online-masteropleiding in Projectmanagement van de Atlantic International University in de Verenigde Staten waar ik een master in Projectmanagement behaalde. In 2012 werd ik aangesteld als nationaal coördinator van PGS en de internationale natuurbehoudsorganisatie Awely.

Belangrijkste publicaties

Tagg N, Maddison N, Dupain J, McGilchrist L, Mouamfon M, McCabe G, Ngo Badjeck MM, Tchouankep M, Mbohli D, Epanda MA, Ransom C, Fa JE (2018) A zoo-led study of the great ape bushmeat commodity chain in Cameroon. International Zoo Yearbook. 52: 1-12; DOI:10.1111/izy.12175.

Eva Avila, Tagg N, Manfred A. Epanda, Donald Mbohli, Inge Luyten, Eva Avila, Nikki Tagg, Jacob Willie, Miguel Ángel Farfán, J. Mario Vargas, Wagner Bonat, Jef Dupain, Luc Tedonzong, Martine Peeters (2017) Interpreting long-term trends in bushmeat harvest in southeast Cameroon. Acta Oecologica (in press), 1-9. http://dx.doi.org/10.1016/j.actao.2017.09.007.

Meer info op ResearchGate