Roberto Fiorini Torrico

Onderzoeksthema's

  • Conservatiebiologie
  • Primate Ecologie en Gedrag
  • Conservatiefysiologie

Verantwoordelijkheden

Momenteel ben ik doctoraatsstudent aan de State University of Santa Cruz (Ilhéus, Bahia, Brazilië) via een samenwerking met het Antwerp Zoo Centre for Research and Conservation. Mijn onderzoek kadert in het algemene onderzoeksprogramma van Project BioBrasil en ik werk ook samen met het Bahian Lion Tamarin Conservation Initiative. Beide projecten focussen op onderzoek naar de goudkopleeuwaap (GHLT), een kleine bedreigde primaat, en zijn habitat, het Atlantische Woud van Zuid-Bahia en het aanleveren van relevante informatie om conservatieacties te plannen, testen en implementeren.  

Onderzoeksinteresses

Ik ben vooral geïnteresseerd in het onderzoeken van de hormonale en gedragsreacties die door primaten worden gebruikt om zich aan te passen aan milieuveranderingen veroorzaakt door menselijke activiteiten. Voor mijn doctoraatsproject evalueer ik specifiek de beschikbaarheid van plantaardige voedselitems (fruit en bloemen), meet ik twee niet-invasieve fysiologische markers (fecale glucocorticoïden en triiodothyronine) en monitor ik het activiteitenbudget van GHLTs. Het doel is om beter te begrijpen hoe veranderingen in de beschikbaarheid van voedselbronnen in een zeer gefragmenteerd landschap van invloed kunnen zijn op de energie-balans van GHLTs. In de toekomst wil ik me meer verdiepen in het verband tussen sociaal gedrag en stressfysiologie en hoe de verminderde habitatconnectiviteit in gefragmenteerde landschappen de sociale en ecologische kansen van wilde GHLTs beïnvloeden.

Korte biografie

Mijn interesse in ecologie begon tijdens mijn bachelorstudie Environmental Engineering aan de Katholieke Universiteit van "San Pablo" in Bolivia. Voor mijn bachelor (2014) werkte ik in een project, ondersteund door het Duitse Agentschap voor Internationale Samenwerking (GIZ), om de waterkwaliteit van een stroomgebied in Comarapa (Bolivia) te bepalen via het meten van de diversiteit  van benthische macro-ongewervelde dieren end waterparameters.  Daarna raakte ik betrokken bij twee stages: de eerste, ook gefinancierd door GIZ, evalueerde de bodemkwaliteit van kleine boerderijen in Aiquile (Bolivia), en de tweede in Toro Toro National Park (Bolivia) waar ik deelnam aan de educatieve activiteiten en monitoring van fauna, flora en paleontologische sites.  Vervolgens kreeg ik een beurs om mijn studies voort te zetten in het Masters Programma Tropische Biodiversiteit en Ecosystemen (Tropimundo) aan de Vrije Universiteit Brussel (ULB/VUB) in België. In die periode maakte ik kennis met Project BioBrasil en nam ik contact op met Kristel De Vleeschouwer, de Projectdirecteur, om samen te werken in een studie waarmee ik mijn master (2018) afsluit. Deze studie evalueerde het belang van GHLTs voor de zaadverspreiding van twee vruchtbomen met verschillende zaadgrootte in Zuid-Bahia, Brazilië. Vervolgens begon ik in 2019 aan mijn doctoraatsstudies in de cursus Ecologie en Behoud van Biodiversiteit aan de State University of Santa Cruz (Brazilië), waar ik mijn onderzoeksinteresses bleef nastreven, in samenwerking met BioBrasil Project en Leonardo C. Oliveira, als mijn supervisor.