ZOO Science

Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael verweven. ZOO Antwerpen is dan ook de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld, met een eigen wetenschappelijk zoölogisch centrum. Dag in, dag uit zijn wetenschappers en experten er aan de slag. Meestal anoniem. Met het platform ZOOscience.be brengen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael daar verandering in. Ontdek er de wereld áchter de dierentuinen. Ontdek waarom er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, ga mee naar Bulgarije waar recent monniksgieren in de natuur werden uitgezet en kom te weten hoe genetisch onderzoek de okapi’s helpt en waarom de wetenschappers hier haren verzamelen van goudkopleeuwaapjes om ze in Brazilië te helpen.

Al bij haar ontstaan in 1843 gebruikte ZOO Antwerpen een wetenschappelijke methodiek. Daaruit is het Centre of Research and Conservation (CRC) gegroeid. Intussen staat het CRC internationaal hoog aangeschreven en kaapt het internationale prijzen weg. De wetenschappers en experten zijn toppers in genetica, diergedrag, dierenwelzijn, diergeneeskunde en diermorfologie. Met die uitgebreide expertise werken ze samen aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie hoofdthema’s: dierenwelzijn, natuurbehoud en fundamenteel zoölogisch onderzoek.

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael worden gerund volgens inzichten uit eigen wetenschappelijk onderzoek. Maar hun bevindingen worden ook toegepast in onderzoeksstations in het buitenland, zoals in Brazilië, Congo en Kameroen. ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hebben er met eigen wetenschappers en specialisten een voet aan de grond om aan natuurbehoud te doen. En om de lokale bevolking te sensibiliseren zodat ze hen kunnen helpen bedreigde diersoorten te beschermen. Die wetenschappers spreken wereldwijd op congressen en zijn ze in de zoölogische wereld befaamd om hun kennis en kunde. En toch kent het brede publiek het wetenschappelijke werk en de brede expertise niet goed. Het platform ZOOscience.be brengt daar verandering in.