De jongste wetenschapper

Zou je uren kunnen besteden aan het bestuderen van de gorilla’s of bonobo’s die nesten maken? Geniet je van het uitdokteren van een speels parcours voor de eekhoorn in je tuin? Onderzoek je met heel veel plezier de beste manier om een vijver zo goed mogelijk plasticvrij te maken om weer meer kikkers te zien? 

Ben je tussen de 8 en 14 jaar oud of schoolgaand in de 2e of 3e graad Lager Onderwijs of 1e graad Secundair Onderwijs? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Verbaas ons nu met jouw onderzoek!

Als ZOO Science Jongste Wetenschapper ben jij…

 • … nu al enthousiast om in de natuur of bij de dieren te zijn!
 • supernieuwsgierig. Je bent benieuwd naar de resultaten van je onderzoek. 
 • geduldig. Jij neemt je tijd als wetenschapper om tot een boeiend resultaat te komen. 
 • kritisch. Je gelooft je ogen pas als je iets verschillende keren gezien hebt!
 • fier! Je wil graag je ontdekkingen delen door te vertellen, te tekenen, te filmen, te fotograferen, te knutselen …

Jouw uitdaging klinkt zo:

Bestudeer dier(en) in hun leefomgeving

In ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael, in het bos achter je huis, in het park in de stad of zelfs in je eigen tuin of living. Wat doen die dieren daar eigenlijk? Waar houden zij zich mee bezig? Welke problemen komen ze tegen? Welke uitdagingen lossen ze op? Hoe kan je zien dat ze heel belangrijk zijn voor de natuur?

Kies je onderwerp en start je onderzoek

Werk het helemaal uit. Wat verbaast jou of wat valt je op wanneer je hen bestudeert? Hoe ga je tewerk tijdens je onderzoek? Welke resultaten heb je ontdekt? Noteer het allemaal!

 1. Beleef! Ontdek wat jou interesseert en waarover je benieuwd blijft
 2. Beschrijf! Noteer een probleem of een uitzonderlijk element dat je opvalt
 3. Bedenk! Schrijf op wat volgens jou de oplossing of de oorzaak is van wat je ziet
 4. Bewerk! Ga aan de slag: probeer een oplossing uit of verzamel zo veel mogelijk gegevens
 5. Besluit! Leg alles bij elkaar en sluit af met wat jij geleerd hebt

Overtuig ons van jouw onderzoekstalent

Dat kan je doen met twee digitale bijlages:

 1. Je krijgt 1 minuut of 1 pagina of 1 beeld om onze jury te overtuigen. Stuur via het online formulier jouw video, vlog of TikTok met een korte samenvatting van je project . Of maak een foto van jouw knutselwerk of jouw ontdekkingen. Ook dat mag! Je kan je werk uploaden als .jpg, .pdf, .pptx, .xlsx, .mp3 of .mp4.
 2. Nog niet uitverteld? Dan kan je, als je dat zelf wil, nog een tweede bijlage doorsturen met nog meer weetjes of met jouw volledig onderzoek in. Onze wetenschappelijke jury verdiept zich graag in je werk!

Verbaas ons met je eigen persoonlijke project

Werk je eraan in de klas? Leuk! Vergeet je niet dat je enkel individueel kan deelnemen en niet als groep? Ga dus allemaal met een ander onderzoek aan de slag. Elke leerling stuurt zijn eigen unieke inzending in: één project op één naam dus.

Schakel je klas in en maak van iedereen een jonge wetenschapper! Overtuig samen met je leerkracht ook je medeleerlingen om hun eigen onderzoek uit de grond te stampen. Zo heb je meer kans om een klasuitstap achter de schermen bij de wetenschappers van ZOO Antwerpen te winnen!

Hiervoor doe je het!

Als je wint, dan wacht jou de uitstap van je leven! Elke ZOO Science Jongste Wetenschapper mag immers genieten van een onvergetelijke ontdekkingstocht in het hart het wetenschapsinstituut van ZOO Antwerpen. Onze onderzoekers en dierenartsen nemen je één dag lang mee achter de schermen. Zo proef je zelf van het leven van een echte wetenschapper!

Daar blijft het niet bij. Niet alleen jij, maar ook jouw klas mag een gat in de lucht springen als jij de titel wint. Eind juni 2023 nodigen we jullie uit voor een gratis VIP-tour met één van onze wetenschappers en dierenartsen achter de schermen van ZOO Antwerpen. 

Grijp je net naast de titel, dan kan je alvast een volgend onderzoek uit de grond stampen, want vanaf nu maak je elk jaar kans om mee te dingen naar deze felbegeerde titel.

Onze jury van wetenschappers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael buigt zich over jouw inzending. Per leeftijdscategorie (van 8 tot 10 jaar, van 10 tot 12 jaar, van 12 tot 14 jaar) kiezen zij één winnaar die de titel van ‘ZOO Science Jongste Wetenschapper’ krijgt.

Je kan jouw wetenschappelijk werk inzenden tot en met 1 mei 2023. Begin juni maken wij bekend of jij de titel op jouw wetenschappersoutfit mag spelden.

Ik doe mee!