ZOO Science zkt Jongste Wetenschapper 2024

ZO NEEM JE DEEL | WAT DIEN JE IN? | DIT KAN JE WINNEN! | IK DOE MEE!

Toon je talent als jonge onderzoeker!

Zou je uren kunnen besteden aan het bestuderen van gorilla’s of bonobo’s die nesten maken? Geniet je van het uitdokteren van een speels parcours voor de egel in je tuin? Onderzoek je met heel veel plezier de beste manier om een vijver zo goed mogelijk plasticvrij te maken om weer meer kikkers te zien? Of ben je écht wel heel benieuwd naar wat die uil in de nacht eigenlijk eet?

Ben je tussen 8 en 12 jaar oud? Dan zijn wij op zoek naar jou!

DOE MEE!

Als ZOO Science Jongste Wetenschapper ben jij…

 • … nu al enthousiast om in de natuur of bij de dieren te zijn!
 • supernieuwsgierig. Je bent benieuwd naar de resultaten van je onderzoek. 
 • geduldig. Jij neemt je tijd als wetenschapper om tot een boeiend resultaat te komen. 
 • kritisch. Je gelooft je ogen pas als je iets verschillende keren gezien hebt!
 • creatief. Je wil graag je ontdekkingen delen door te vertellen, te filmen, te fotograferen, te knutselen …
 • fier en klaar om jouw onderzoeksavontuur te delen! Je praat graag met andere mensen over je onderzoek.

Zo neem je deel

Bestudeer dier(en) in hun leefomgeving

In ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael, in het bos achter je huis, in het park in de stad of zelfs in je eigen tuin. Je kan overal nieuwsgierig worden naar dieren! 

Kies je onderwerp en start je onderzoek

Werk het helemaal uit. Wat verbaast jou of wat valt je op wanneer je die dieren bestudeert en wat zou de oorzaak kunnen zijn van die speciale dingen? Welke problemen komen ze tegen en wat gebeurt er als je die probeert op te lossen? Hoe ga je tewerk tijdens je onderzoek? Welke resultaten heb je ontdekt? Noteer het allemaal! 

Ingezonden voor 15 september 2024? Ideaal! Dan kan je vol spanning afwachten, want onze juryleden laten begin november weten wie de titel op zijn of haar naam mag schrijven!

Met deze 5 B’s gaat een echte wetenschapper aan de slag!

 1. BELEEF! Ontdek wat jou interesseert en waarover je benieuwd blijft

 2. BESCHRIJF! Noteer een probleem of een uitzonderlijk element dat je opvalt

 3. BEDENK! Schrijf op wat volgens jou de oplossing of de oorzaak is van wat je ziet

 4. BEWERK! Ga aan de slag: probeer een oplossing uit of verzamel zo veel mogelijk gegevens

 5. BESLUIT! Leg alles bij elkaar en sluit af met wat jij geleerd hebt

Wat dien je in?

Overtuig ons van jouw onderzoekstalent. Dat kan je doen met twee digitale bijlages: 

 1. Je krijgt 1 minuut de tijd om in een video onze jury te overtuigen. Stuur via het online formulier jouw video, vlog of TikTok met een korte samenvatting van je project. Je kan je werk uploaden als .mp4.

 2. Vat jouw harde werk samen aan de hand van de vijf B’s. Download dit sjabloon en vul het in. Dat kan door het af te drukken, in te vullen met pen, een foto van te maken en weer op te laden. Of je vult de gedownloade versie in door in de invulbare velden te typen. Het kan allebei! Voeg je document toe als .jpg, .pdf, .docx. Het kan allemaal!
 3. Nog niet uitverteld? Dan kan je, als je dat zelf wil, nog een derde bijlage doorsturen met nog meer weetjes of met jouw volledig onderzoek in. Dat kan verschillende vormen aannemen, een getypt document, een grote lijst, een presentatie of een infografiek. In .docx, .pdf, .jpg, .png, .pptx, .xslsx. Kies maar. Onze wetenschappelijke jury verdiept zich graag in je werk!

Verbaas ons met je eigen persoonlijke project. Werk je eraan in de klas? Leuk! Leg die spreekbeurten maar opzij en werk een echt onderzoek uit. Vergeet je niet dat je enkel individueel kan deelnemen en niet als groep? Ga dus allemaal met een ander onderzoek aan de slag. Elke jongeling stuurt zijn eigen unieke inzending in: één project op één naam dus.

En nu?

Onze jury van wetenschappers en experts uit ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael buigt zich over jouw inzending. Zij leggen al hun vaststellingen en tips samen om de beste inzending eruit te pikken. De winnaar krijgt de titel van ‘ZOO Science Jongste Wetenschapper’. Je kan jouw wetenschappelijk werk inzenden tot en met 15 september 2024. Begin november maken wij bekend of jij de titel op jouw wetenschappersoutfit mag spelden.

Schakel je klasgenoten en vrienden in en maak van iedereen een jonge wetenschapper! Overtuig hen om hun eigen onderzoek uit de grond te stampen. 

Dit kan je winnen!

BEZOEK het wetenschapsinstituut van ZOO Antwerpen

Als je wint, dan wacht jou de uitstap van je leven! De ZOO Science Jongste Wetenschapper mag immers genieten van een onvergetelijke ontdekkingstocht in het hart van het wetenschapsinstituut van ZOO Antwerpen. Onze onderzoekers nemen je mee achter de schermen. Zo proef je zelf van het leven van een echte wetenschapper! Jij staat in de schijnwerpers die dag, want de camera’s volgen je graag mee.

PRESENTEER JOUW ONDERZOEK OP DE DAG VAN DE WETENSCHAP

Daar blijft het niet bij. Deze wedstrijd winnen, bezorgt je een ongezien unieke ervaring. Als ZOO Science Jongste Wetenschapper krijg jij immers een podium om jouw onderzoek bij het grote publiek bekend te maken, letterlijk en figuurlijk.

Op de Dag van de Wetenschap (24 november 2024) voorzien wij voor jou een onvergetelijk VIP-moment in de zalen van het Elisabeth Center Antwerp waarin je net als onze wetenschappers het publiek onderdompelt in jouw wetenschappelijk werk. Spannend? Wij stomen je klaar tijdens een mediatraining en omringen je met onze eigen experts.

tien gratis tickets en een gratis gidsbeurt

Nog een reden nodig om deel te nemen? Niet alleen jij, maar ook negen van jouw beste vrienden mogen een gat in de lucht springen als jij de titel wint. Met tien gratis tickets en een gratis gidsbeurt op zak kunnen jullie genieten van een boeiende dag in ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael. Zalig, die winst delen! Misschien spot je er nog wel nieuwe onderwerpen voor verder onderzoek?

Ik doe mee!

DOE MEE!