Daan Laméris

ONDERZOEKSTHEMA'S

  • Primatologie
  • Emoties
  • Vergelijkende dierpsychologie

VERANTWOORDELIJKHEDEN

Momenteel werk ik als doctoraatsstudent bij het Antwerp Centre for Research and Conservation (Antwerp CRC) binnen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael en de Gedragsecologie- en Ecofysiologiegroep aan de Universiteit Antwerpen (UA). Voor mijn doctoraatsproject onderzoek ik hoe emoties het dagelijks leven van bonobo’s beïnvloeden waarbij ik kijk naar hun gedrag, fysiologie en cognitie.

Onderzoeksinteresse

Emoties spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen, maar ook in dat van dieren. In mijn onderzoek ben ik voornamelijk geïnteresseerd in positieve emoties. Terwijl de functie van negatieve emoties redelijk goed is onderzocht, valt er nog veel te onderzoeken rond positieve emoties, zeker bij een zeldzame en bedreigde soort zoals de bonobo. Omdat we niet aan de bonobo’s verbaal kunnen vragen hoe ze zich voelen, onderzoek ik dit door hun gedrag te bestuderen, door hormonale veranderingen in hun haar, urine en speeksel te volgen en door hun cognitie (aandacht, geheugen en keuze maken) te onderzoeken.

Beknopte biografie

Ik heb altijd een fascinatie voor dieren gehad. Zo heb ik tijdens mijn middelbare schooltijd als dierverzorger in Apenheul (Nederland) gewerkt en heb ik een half jaar in Indonesië vrijwilligerswerk gedaan met verweesde orang-oetans en andere lokale fauna. Daarna heb ik mijn master in Gedragsecologie behaald aan de Universiteit van Utrecht waar ik voor mijn stage onderzoek heb gedaan bij Projet Grands Singes (PGS), een project van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael in Kameroen, naar het effect van conservatie-activiteiten. Voor mijn tweede stage heb ik via de Universiteit van Leiden touchscreenonderzoek gedaan bij orang-oetans om te kijken welke emoties hun aandacht trekken. Voordat ik afstudeerde, heb ik nog via de Universiteit van Leiden als onderzoeksassistent meegewerkt aan een veldonderzoek naar het gedrag van wilde chimpansees in Rwanda.

BELANGRIJKSTE PUBLICATIES

Laméris, D. W., Tagg, N. , Kuenbou, J. K., Sterck, E. H. and Willie, J. (2019), Drivers affecting mammal community structure and functional diversity under varied conservation efforts in a tropical rainforest in Cameroon. Anim Conserv. doi:10.1111/acv.12526

Meer info op ResearchGate.