Marjolein Osieck

Onderzoeksassistent diergedrag en welzijn

Verantwoordelijkheden

Als onderzoeksassistent sta ik in voor de praktische zaken rond toegepast onderzoek naar dierenwelzijn. Ik bespreek de verschillende onderwerpen van het onderzoek met de dierenverzorgers, de coördinatoren, curatoren en onderzoekers. Ik bezorg hen achtergrondinformatie over de dieren, zorg voor de bestellingen van onderzoeksmateriaal, hou de administratie van de studenten bij, enzovoort. Ik ben ook betrokken bij het onderzoek naar bonobo's in ZOO Planckendael, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Ik werk nauw samen met de bonoboverzorgers om deze dieren te trainen en voor te bereiden op onze onderzoeksexperimenten en help de onderzoekers bij het opzetten ervan in het bonoboverblijf. Naast de praktische organisatie in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael werk ik ook nauw samen met Jeroen Stevens, de EEP-coördinator (EAZA Ex-situ Programma's) om hem te helpen bij het onderzoek naar bonobo's in andere dierentuinen in Europa en de Verenigde Staten.  

Overige activiteiten

  • Sinds ik ben beginnen werken voor dierentuinen, ben ik verbonden aan de Stichting De Harpij, een organisatie door en voor medewerkers van Vlaamse en Nederlandse dierentuinen, met meer dan 1300 leden. Wij hebben als doel de kwaliteit van de verzorging in alle dierentuinen wereldwijd te verbeteren. Wij organiseren workshops, conferenties en sportdagen en geven elk kwartaal een eigen tijdschrift uit. Ik maak deel uit van het bestuur en ben ook redacteur voor deze organisatie. 
  • Mijn interesse voor dierentuinen en dieren in het wild beperkt zich niet tot mijn werk. In mijn vrije tijd bezoek ik graag dierentuinen en natuurreservaten, waar ook ter wereld. 

Onderzoeksinteresses

  • Dierenwelzijn
  • Dierengedrag
  • Dieren in het wild en natuurbehoud

Beknopte biografie

Ik heb geen achtergrond als onderzoeker, maar dierentuinen en de dierenwereld hebben mij altijd al geboeid. Ik heb dierenverzorging en -beheer gestudeerd aan het Groenhorst College in Barneveld (Nederland). Tijdens de weekends en de schoolvakanties combineerde ik deze studies met een job als dierenverzorger in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Nadat ik was afgestudeerd startte ik bij Dierenpark Wissel en een paar jaar later bij ZooParc Overloon, waar ik hoofdverzorger werd. Na tien jaar bij deze dierentuinen ben ik vogelverzorger geworden in ZOO Antwerpen. Daarna ben gaan werken met kleine primaten om nog later Coördinator Dierenverzorging te worden. In februari 2018 kreeg ik de mogelijkheid om onderzoeksassistent te worden bij het Antwerp Centre for Research and Conservation van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, waar ik mijn praktische ervaring kan gebruiken en de band kan leggen tussen onderzoek en dagelijkse dierenverzorging.