Marjolein Osieck

Onderzoeksassistent diergedrag en welzijn

Verantwoordelijkheden

Als onderzoeksassistent ben ik verantwoordelijk voor de praktische werkzaamheden op het gebied van Toegepast Diergedrag en Welzijnsonderzoek. Ik werk nauw samen met de CRC-wetenschappers en dierverzorgers, coördinatoren en curatoren, op kantoor en in de dierentuin. Ik voorzie onderzoekers en studenten van achtergrondinformatie over de dieren en actuele ontwikkelingen in de parken. Ook verzorg ik de bestellingen van het onderzoeksmateriaal, houd ik de administratie van de studenten bij en help ik bij het invoeren van gegevens in onze Biobank.

Mijn interesse gaat vooral uit naar dierenwelzijn. Daarom ben ik vooral betrokken bij de onderzoeksprojecten van Marina Salas, waarbij het welzijn van onze dieren op een wetenschappelijke manier wordt beoordeeld. De resultaten van deze onderzoeken delen we met onze collega's van de afdeling Animal Care en geven we advies over wat er nodig is om deze verder te optimaliseren.

Ik organiseer verder ook de maandelijkse ZOO Science Sessions. Tijdens deze informele presentaties voor medewerkers, vrijwilligers en studenten komen verschillende thema's aan bod, die allemaal een link hebben met onderzoek, natuurbehoud en het dagelijkse beheer van de dieren in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Een keer per jaar organiseert het Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation (CRC) het ZOO Science Research Symposium, waar onderzoekers hun werk presenteren aan collega's en studenten over de hele wereld.

Overige activiteiten

  • Sinds ik ben beginnen werken voor dierentuinen, ben ik verbonden aan de Stichting De Harpij, een organisatie door en voor medewerkers van Vlaamse en Nederlandse dierentuinen, met meer dan 1300 leden. Wij hebben als doel de kwaliteit van de verzorging in alle dierentuinen wereldwijd te verbeteren. Wij organiseren workshops, conferenties en sportdagen en geven elk kwartaal een eigen tijdschrift uit. Ik maak deel uit van het bestuur en ben ook redacteur voor deze organisatie. 
  • Mijn interesse voor dierentuinen en dieren in het wild beperkt zich niet tot mijn werk. In mijn vrije tijd bezoek ik graag dierentuinen en natuurreservaten, waar ook ter wereld. 

Onderzoeksinteresses

  • Dierenwelzijn
  • Diergedrag
  • Natuurbehoud 

Beknopte biografie

Ik heb geen achtergrond als onderzoeker, maar dierentuinen en dieren in het wild hebben me altijd gefascineerd. Ik heb Dierverzorging en Management gestudeerd aan het Groenhorst College in Barneveld. In de weekenden en schoolvakanties combineerde ik deze studie met een baan als dierverzorger bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Na mijn afstuderen ben ik begonnen bij Dierenpark Wissel en een paar jaar later bij ZooParc Overloon, waar ik hoofdverzorger ben geworden. Na tien jaar in deze dierentuinen werd ik vogelverzorger in ZOO Antwerpen. Daarna ben ik met primaten gaan werken om nog later Animal Care Coördinator te worden. In februari 2018 kreeg ik de kans om onderzoeksassistent te worden bij het Antwerp ZOO Centre for Research and Conservation, het onderzoeksinstituut van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, waar ik mijn praktijkervaring kan inzetten en de link kan leggen tussen onderzoek en dagelijks diermanagement in onze beide parken.