Gloednieuwe bibliotheek vol ZOO-onderzoek

De European Association of Zoos en Aquaria (EAZA) en het Verband der Zoologischen Gärten (VdZ) hebben met gepaste trots een gloednieuwe internationale digitale bibliotheek geopend. Het ambitieuze project krijgt de naam ‘Zoo Science Library’ en zal wetenschappelijke publicaties van over de hele wereld bevatten. Bij elk onderzoek in deze e-bibliotheek is een moderne dierentuin betrokken geweest. Ook ons eigen Centre for Research and Conservation (CRC) bouwde mee aan deze database.

“Je kan nu al meer dan 600 publicaties over onderzoek in de dierentuinwereld raadplegen dankzij de Zoo Science Library!”

“Dierentuinen en aquaria hebben de unieke opportuniteit om samen te werken met anderen in hun onderzoeksprojecten. Dat kan natuurlijk dankzij de duizenden verschillende diersoorten waarvoor ze samen zorgen en de miljoenen bezoekers die passeren. We hopen dat deze bibliotheek nieuwe samenwerkingen zal voeden. Die kunnen dan weer leiden tot nog meer nieuwe boeiende kennis en belangrijke ontdekkingen”, zegt Myfanwy Griffity, de directeur van EAZA. De organisatie is er fier op dat al haar dierentuinen op die manier bijdragen aan zowel fundamenteel onderzoek als aan studies die in praktijk kunnen worden omgezet. Zo willen ze besluitvorming op basis van wetenschap ten volle ondersteunen en stimuleren.

Inkijk in de digitale boekenkast

Bij de opstart op 3 maart zijn er in deze nieuwe ‘Zoo Science Library’ 600 publicaties uit 2020 en 2021 te vinden zijn. Als er nieuwe artikels of wetenschappelijke publicaties verschijnen in gespecialiseerde tijdschriften dan zullen die ook een plaats krijgen in de database. Onderzoek van langer geleden zal gaandeweg ook retroactief aan de databank worden toegevoegd.

“Ook het CRC heeft zijn beste beentje voorgezet”, legt onze Zoölogisch Directeur, Linda Van Elsacker, uit. “De Zoo Science Library is een initiatief van de EAZA Research Committee waarvan Zjef Pereboom, het hoofd van ons CRC, de voorzitter is. In het kader van de lancering van de Zoo Science Library werden de publicaties van het CRC vanuit ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael van de laatste jaren alvast ingevoerd". Wat de wetenschappelijke artikels zelf betreft kunnen geïnteresseerden via de digitale bibliotheek in veel gevallen een PDF downloaden van open-access publicaties. Niet alleen academici, maar ook andere geïnteresseerden kunnen ons onderzoeksresultaten raadplegen via www.zoosciencelibrary.org.