Bonobo

De bonobo (Pan paniscus) komt net als de okapi enkel voor in de Democratische Republiek Congo, in het regenwoud ten zuiden van de Congo-rivier. Bonobo’s worden in de natuur bedreigd door jacht en ontbossing. Er wordt niet gericht op bonobo’s gejaagd, maar er vallen wel slachtoffers als neveneffect van de illegale jacht op bushmeat of woudvlees. Net als de okapi fungeert de bonobo als een ambassadeur voor het rijke Congolese regenwoud en wordt de dierentuinpopulatie beheerd als een back-up voor de wilde populatie. Toen de EEPs in 1985 werden opgericht was het bonobo-programma één van de eerste EEPs, samen met dat voor de okapi en de kongopauw. 

Namens ZOO Planckendael wordt het internationale kweekprogramma voor deze soort gecoördineerd door wetenschapper Jeroen Stevens en curator zoogdieren Sara Lafaut. In ZOO Planckendael wordt bovendien al meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar en met bonobo’s. Dit onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan het beter begrijpen van bonobo’s en helpt ons het kweekprogramma nog beter te beheren. 

In Congo is onze wetenschapper Barbara Fruth actief als coördinator van het LuiKotale Bonobo-project aan de zuidwestelijke rand van Salonga Nationaal Park. Door systematische gedragsobservaties van individuele bonobo’s, en aan de hand onderzoek van urine-, mest- en haarstalen die we verzamelden, proberen we onze kennis over de leefgewoontes en het gedrag van bonobo's verder uit te breiden. Lang voor andere tuinen startte ZOO Planckendael begin 2000 een eigen onderzoeksstation ter plaatse.