Jonas Spruyt

onderzoeksthema's

Verschillende belangrijke klinische domeinen in de dierentuingeneeskunde: anesthesie en verdoving, infectieziekten, pathologie, voortplanting.

VERANTWOORDELIJKHEDEN

Coördinatie van de medische zorg voor de dieren binnen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael

ONDERZOEKSINTERESSES

  • Anesthesie en verdoving
  • Klinische pathologie
  • Tandheelkunde
  • Klinische zorg van Giraffidae (okapi’s en giraffen)

De meeste aandacht gaat naar de diagnose, de behandeling en het nemen van preventieve maatregelen, zowel voor elk individueel dier als voor diergroepen.

BEKNOPTE BIOGRAFIE

In 2015 studeerde ik af aan de universiteit van Gent. Door mijn bijzondere interesse in de geneeskunde van wilde dieren heb ik in binnen- en buitenland kansen gezocht om mij te verdiepen in deze fascinerende discipline. Zo werkte ik onder meer in Zuid-Afrika en in Azië. Dichter bij huis functioneerde ik onder meer als plattelandsdierenarts in de Vlaamse Kempen. Verder werkte ik ook aan de universiteit van Gent en in een opvangcentrum voor wilde dieren, waar ik de bijzondere diergeneeskunde verder onder de knie kreeg. Ik was ook 5 jaar actief als verdovingsdierenarts in België, Nederland en Frankrijk om ontsnapte of moeilijk benaderbare dieren van op afstand te verdoven. Dit is een essentiële competentie voor het werken met gevaarlijke en/of wilde dieren, waarvoor ik talloze bijscholingen volgde.

OVERIGE ACTIVITEITEN

  • European Association of Zoo and Wildlife Veterinarians (EAZWV)
  • American Association of Zoo Veterinarians (AAZV)
  • Assessor in het scientific review committee voor het jaarlijkse EAZWV-congres

BELANGRIJKSTE PUBLICATIES

Laryngeaal squameus cel carcinoma in een Euraziatische lynx (Lynx lynx) – pending.

Standaardisatie van spermacollectie en spermabeoordeling bij hertachtigen. Onderzoek als onderdeel van de Master Thesis.

Worminfecties bij ezels. Onderzoek als onderdeel van de Master Thesis.