Marleen Huyghe

Na een loopbaan van bijna 35 jaar in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael is Marleen Huyghe nu met pensioen. 

Verantwoordelijkheden

Als curator vogels was ik verantwoordelijk voor de vogelcollectie van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Ik beheer de vogelcollecties in nauwe samenwerking met de coördinator vogels en de verantwoordelijke verzorgers. Dit omvat het opstellen van een plan voor de ontwikkeling van de vogelcollectie, hun verblijven, voeding en alles daarrond. Ons doel is om de vogels te houden volgens de laatste dierenwelzijnsnormen en, wanneer mogelijk, actief deel te nemen aan kweekprogramma's voor bedreigde soorten (EEP). Om de beste normen voor het verblijf van onze dieren te kunnen bieden, werken we met collega's samen uit dierentuinen in andere landen. Daarnaast ben ik ook betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe projecten met vogels in de beide dierentuinen. 

Overige activiteiten

Naast mijn dagelijkse activiteiten als curator ben ik ook betrokken bij de instandhouding van de gier in Europa als lid van de Advisory Board of the Vulture Conservation Foundation (VCF). Mijn interesse ligt vooral bij de monniksgier (Aegypius monachus), waarvan ik binnen de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) stamboekhouder ben voor Europa. 

Via het VCF ben ik tevens actief bij projecten voor de herintroductie van deze vogelsoort. Binnen EAZA ben ik gespecialiseerd in het ex-situbeheer van verschillende vogelsoorten zoals roofvogels, ooievaarachtigen, pinguïns, enz.

Onderzoeksinteresses

Mijn huidige onderzoeksinteresse richt zich op het ex situ kweken van de monniksgier en de verbetering van de kweekprogramma's van deze soort in gevangenschap. Gedragsobservaties en de analyse van kweekgegevens over een periode van 30 jaar zullen hopelijk dienen om meer informatie te verkrijgen over de aanwijzingen om het ex situ-kweekprogramma te optimaliseren. Dit onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met het Antwerp Centre for Research and Conservation (Antwerp CRC) van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael waar Philippe Helsen het onderzoek leidt naar de genetica van in situ en ex situ-populaties van deze soort.  

Beknopte biografie

Ik behaalde een doctoraat in de Dierkunde aan de Universiteit van Leuven. Ik heb meerdere jaren voor Traffic Belgium gewerkt en kwam in 1988 in dienst van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, eerst als curator in Planckendael, sinds 2009 als curator vogels in beide dierentuinen. 

BELANGRIJKSTE PUBLICATIES

Huyghe, M., Gottschlich, J., Pereboom, J.(2009) Husbandry guidelines for the European black vulture (Aegypius monachus)