Sander Hofman

Verantwoordelijkheden

Als manager dierenzorg ben ik verantwoordelijk voor de afdelingen dierenzorg van ZOO Antwerpen, ZOO Planckendael en ZOO Serpentarium in Blankenberge. Het departement dierenverzorging bestaat uit een toegewijde groep curatoren, collega’s die zich bezig houden met dierregistratie- en transporten en dierenverzorgers. Met dit team van om en bij de 120 medewerkers ontwikkelen en volgen we een strategisch plan voor de dierencollecties van onze dierentuinen en zorgen we voor hun verblijven en hun verzorging volgens nationale en internationale normen.

Speciale interesses

Op internationaal vlak specialiseer ik me in de verzorging van gorilla's en Aziatische olifanten in dierentuinen. Ik ben de internationale stamboekhouder en coördinator van het Europese kweekprogramma (EEP) voor de okapi , voorzitter van de EAZA Antelope & Giraffid Taxon Advisory Group (TAG). De TAG superviseert de stamboeken en kweekprogramma's onder haar verantwoordelijkheid en we ontwikkelen er ook 'regional collection plans' (RCP). Een RCP is een instrument om dierentuinen te helpen beslissen welke soorten ze in EAZA-dierentuinen willen houden en welke niet. Tijdens het ontwikkelingsproces van een RCP worden de soorten geëvalueerd en al dan niet aan de hand van verschillende criteria aanbevolen.

Ik ben ook lid van de adviesraad van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) Species Survival Commission (SSC) Giraffe & Okapi Specialist Group. De IUCN Species Survival Commission (SSC) is een netwerk van wetenschappers met meer dan 8.000 deskundigen uit bijna alle landen. Wij werken samen om het verlies aan biodiversiteit op aarde te beperken.

Beknopte biografie

Ik behaalde met een Bachelor Honours aan het Van Hall Instituut, University of Applied Sciences in Leeuwarden (Nederland), met een specialisatie in Zoo and Wildlife Management. Deze opleiding is gericht op de praktische toepassing van onderzoek waar onderzoeksuniversiteiten het accent leggen op kennisverzameling door middel van hun onderzoek. Na het behalen van mijn diploma heb ik enkele jaren gewerkt op Apenheul Primate Park in Apeldoorn als dierenverzorger en hielp ik de curatoren met het beheer van kweekprogramma's. Ik werk sinds 2006 voor ZOO Antwerpen waar ik ben begonnen als curator zoogdieren. Sinds 2009 valt de collectie zoogdieren van de ZOO Planckendael ook onder mijn verantwoordelijkheid. In 2013 werd ik dan general curator of manager dierenzorg.

Belangrijkste publicaties

In het kader van mijn activiteiten met okapi's heb ik mijn bijdrage geleverd aan de publicatie van Okapi Conservation Strategy and Status Review:

Noëlle F. Kümpel, Alex Quinn, Elise Queslin, Sophie Grange, David Mallon and Jean-Joseph Mapilanga (2015). Okapi (Okapia johnstoni): Conservation Strategy and Status Review. Gland, Switzerland: IUCN and Institut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN). pp. 58