Belang van regen in Kenia onderstreept

Oef, het regent weer in Kenia! Dat is bijzonder goed nieuws na meer dan 22 maanden van bang afwachten voor de grévyzebra’s uit dat gebied. Tijdens een extreme droge periode bereikte een noodoproep uit de getroffen streek in november 2022 onze dierentuin. De gevolgen van de hitte voor de populatie van deze bedreigde diersoort waren immens: voedsel- en waterbronnen droogden razendsnel uit. Plaatselijke natuurorganisaties sloegen de handen in elkaar om de zebrakuddes voedsel en water aan te bieden. Dankzij de financiële steun van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael - en dankzij de regen die is teruggekeerd – zijn de grévyzebrapopulaties nu gered van een erger lot.

“Begin november reageerden wij op een noodoproep van onze partnerorganisatie Marwell Wildlife”, zegt Sander Hofman, manager Dierenzorg van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. “We beslisten om het complete noodfonds te financieren en zo de wilde grévyzebra’s door de droogte te helpen. We voorzagen deze dieren vier maanden van hooi. Nu, vier maanden later, regent het! We zijn dan ook heel trots dat wij deze populatie doorheen een moeilijke periode hebben gesleept door de collega’s van Marwell Wildlife te steunen.”

Vernieuwde levenslust

De extreme droogte in Kenia is al verschillende jaren aan de gang. “Er valt continu te weinig regen in de gebieden waarin de grévyzebra’s proberen te overleven. Sinds 2020 zijn er al verschillende regenseizoenen gemist. De klimaatverandering door menselijk toedoen ligt hier waarschijnlijk aan ten grondslag”, legt de manager Dierenzorg uit.

De plaatselijke medewerkers konden dankzij het noodfonds actie ondernemen. Zij zagen ter plekke hoe het aanbieden van voedsel de dieren weer nieuwe levenslust gaf. Alle medewerkers van Marwell Wildlife werden opgeleid door dierenartsen van Grévy’s Zebra Trust om de juiste mengelingen van voeding te kunnen maken. Ze merkten dat het toevoegen van mineralen, extra voedingsstoffen en ontwormingsmedicatie aan het hooi een haalbare kaart was met directe positieve gevolgen voor de dieren. Daarnaast voegden ze luzerne toe aan de voeding, aangezien enkel hooi niet voldoende variatie bood voor de dieren in deze lange periode.

Trots en dankbaar

Vanuit het team ter plaatse klinkt men nu dan ook trots en dankbaar. “Wij willen onze donateurs écht bedanken voor de snelle en genereuze giften die ze onze richting uit stuurden. Het zal nog even duren voor we exacte cijfers hebben over het effect van de droogte en het bijkomend voedselprobleem, maar we durven met zekerheid zeggen dat heel wat zebra’s hun leven aan deze schenkingen te danken hebben.”